Diderot: La religieuse (Az apáca) c. műve egyszerűen fantasztikus! Jól megírt, megszerkesztett regényről van szó, amit a felvilágosodás kellős közepén írt barátjának Denis Diderot.

A mű röviden: Suzanne Simonin egész élete szenvedésből áll. Fattyú, ezért édesanyja, hogy vezekeljen, zárdába záratja. Ő természetesen nem elhivatott, botrányt rendez, majd belátja, hogy nincs más választása: apáca lesz. Áthelyezik, ahol a legkegyetlenebb bánásmódon kell átesnie, amit végül a felsőbb hatalmak leállítanak. Megint áthelyezik, ahol a főnökasszony nem hogy utálja, hanem egyenesen szerelmes belé... Leszboszi szerelmét Suzanne ártatlanul viszonozza, majd a gyóntató tanácsára visszautasítja. A főnökasszony belehal, Suzanne megszökik, és keresi az életét.

Ezzel a művel foglalkozol, ha a vén Manció bácsi (a divatos kriptaszökevény) órájára jársz, amit harmadéveseknek hirdet meg. Az írás pazar, az óra borzalmas. Hogy lehet összeegyeztetni a kettőt?! Múlt órán disszertációt kezdtél írni vele, két témában. A feladat mára az volt, hogy készülj fel, itt megírod valamelyik témát. Kicsit ostoba kritikák voltak valami marxista tollából (legalábbis a nézőpontja ezt takarta), ezért viszonylag könnyű volt belekötni.

Disszertáció. Bevezetés: téma, terv. Tárgyalás: tézis, antitézis, (szintézis). Befejezés: szintézis, konklúzió.

Rendben meg is írtad ezt ma, hiszen nem volt nehéz a mű, a témán is gondolkoztál előtte. Az egyik kritikában azt mondták, hogy ez egy enciklopédikus regény. Van benne valami. Diderot egyszerűen felsorolja az emberi érzelmeket, jelenségeke, meghatározza őket az írásával, legyen szó kegyetlenségről, szerelemről, féltékenységről, fattyúságról, törvényekről, egyházról. Alapos mű ilyen téren. El vagy ragadtatva tőle, kicsit olyan érzésed volt, mint Kosztolányi: Édes Anna c. könyvének olvasásakor. Nem tudod miért, lehet a főhősnők miatt. A másik kritika, ami végül a tiéd lett, az az ember fiziológiai kinézetéről, jellemzőiről, és így a homoszexualitásról ír, és másodtémaként Diderot egyik alapvető erkölcsét jelöli meg: az ember nem szabadulhat a természetétől, ha megerőszakolja magát, abba belepusztul. Értsd: a harmadik zárda főnökasszonya visszafogta leszbikusságát, ám ebbe beleőrült, majd lebetegedett és meghalt. Természetesen ez helyénvaló tézis, mégis antitézisnek ott van Suzanne jelleme...

Nem untatok senkit tovább ezzel a témával, csak azért említettem meg, mert rám mély benyomást tett ez a remek mű.

Ám a kb. 20-25 fős csoportból úgy tűnik nem volt sok mindenkire ilyen hatással, ugyanis mindössze hatan jöttünk el megírni a dolgozatot (ebből egy köhögés miatt idejekorán elment).

A hitetlenek...

Szerző: bdx22  2010.10.15. 19:20 2 komment

Címkék: egyetem elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr72374635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

verkagrafomanka 2010.10.15. 22:25:01

Hú, nekem Az apáca az egyik kedvenc könyvem, tök jó, hogy nektek olvasni kell! :)

bdx22 2010.10.16. 11:25:52

@afranciasvera:
Most már nekem is ez lett az egyik kedvencem. :)
süti beállítások módosítása