Létezik itt Franciaországban egy olyan esemény, mely során a látogató ingyenesen tekintheti meg a Világörökséghez tartozó kincseket. Ez, ha nem tévedek egy hétvége erejéig tart. Itt, Bordeaux-ban legalábbis így volt. Szombat és vasárnap. Márpedig, ez külön szerencsés Bordeaux-nak, hiszen az egyik idegenforgalmi tábláról puskázva itt van a világon a legnagyobb összefüggő világörökségi kincsegyüttes!

 

Úgyhogy akkor gondoltuk, kapva kapunk az alkalmon, és kihasználjuk ezt a lehetőséget. Ezért hát szombaton fogtuk magunkat, és a Grand Théâtre felé vettük az utunkat, mert Flotól azt hallottuk, hogy meseszép kiépítése van a színháznak. Belülről is. Úgyhogy elmentünk. Amit először megfigyeltünk, hogy klasszicista, vagy neoklasszicista stílusban épült az egész, hisz' a lépcsőházban a főbejáratnál egy hatalmas oszlopos "kapu" állt, a két oldalán egészalakos női szobrokkal, fehér (vagy legalábbis világos) kőből épült az egész. Majd pedig egy szalonon keresztül vezetett az út, aminek a plafonján egy óriási ovális festmény volt, a falakon is mindenfelé portrék, aranyozott, díszített falak, ami vagy barokk, vagy rokokó. Nem vagyok művészettörténész, de ezekhez kötném. Utána pedig csalfa módon a tömeget egy szűk (ám mégis kétirányúsított folyosóra) vezették be, aminek a végén "mindössze" egy ruhatárszerű szoba volt. Majd végül bemehettünk az előadóterembe. Enyhén szólva ez is giccses volt, sőt meglehetősen kicsi is. Ahhoz képest, hogy ez a "Nagy színház", láttam már nagyobbat is... A színpad előtti műfüggönyön meg végig a bordeaux-i jelkép, a bioveszélyre hajazó szimbólum ékeskedett. És a székek is kényelmetlenek voltak. Nem volt előadás, de azért leültünk, hogy kipróbáljuk. Szóval a Grand Théâtre gyönyörű, de kicsit sok, és kicsit kicsi. A notre avis.

 

Hogy teljesítsük a tervezett célokat, elmentünk még a Szépművészeti múzeumba is. Persze elsőre a kertje fogott meg minket, hisz egy nagyon kellemes kis udvar volt elrendezve itt. Régen ez a Rohan palota részét képezte, de most több intézménynek ad otthont, így például a polgármesteri hivatalnak is. Az udvar közepén, egy elkerített miniatűr tavacska közepén ott állt egy hatalmas krokofej. Fura, lilás üvegből volt kirakva, ami csillámlott a napsütésben, a fogai hatalmasak voltak, szóval anatómialailag hű krokofej volt, ez engem nagyon lenyűgözött! Csodaszép hely ez a Bordeaux. A múzeum nem túl nagy, nyilván mi sem számítottunk egy Louvre-ra, főleg, hogy egy vidéki kisvárosról van szó. De mégis voltak (ha még csak egy-egy kép erejéig is) híres-neves festők képei, mint akár Delacroix, Redon, Corot, Millet, Matisse... Úgyhogy megérte végignézni a múzeumot.

 

Jó dolog ez a Journées européennes du Patrimoine!

Szerző: bdx22  2010.09.22. 11:26 2 komment

Címkék: kultúra szórakozás bordeaux

A bejegyzés trackback címe:

https://bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr702314497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

verkagrafomanka 2010.09.22. 11:55:51

Van otthon is!, amúgy Európai Kulturális Örökség Napja a neve (legalábbis otthon így hívják), és be lehet menni ingyen minisztériumokba, amúgy zárt középületekbe, én pl. két éve a Sándor-palotában meg a Külügyben voltam. :)

bdx22 2010.09.22. 19:08:59

@afranciasvera:
Na ezt nem is tudtam, akkor átírom a nevét. :) Én tényleg nem nagyon hallottam róla, persze ez az én hibám, de majd akkor jövőre kihasználom. :) Köszi az infót!!!!
süti beállítások módosítása